Piet Bruins

groeide op in Heemskerk als zoon van een tuinder. De tuinderij moest na de 2e wereldoorlog verkocht worden aan de gemeente Heemskerk, voor de uitbreiding van de hoogovens. Hij kreeg op jonge leeftijd les van de aquarellist, etser, pastellist en graficus, Cor Heeck.

Na de verkoop van de tuinderij ging Piet Bruins in opleiding voor lasser 1e klas. Daarnaast volgde hij zijn passie en ging naar Amsterdam voor een opleiding tot illustrator.

Toen hij begin jaren "60 naar Nunspeet verhuisde, kwam hij in aanraking met de Nunspeetse kunstschilders, Jos Lussenburg, Jaap Hiddink, Chris ten Bruggen Kate, Cor Vrendenberg en Hendrik Verburg. Ze schilderden veel samen en in 1967 besloten ze ‘De Vrije akademie’ op te richten in Nunspeet.

Piet Bruins had zich ondertussen ook geschoold tot arbeidsanalist en dat vormde zijn vaste werk. Daarnaast exposeerde hij veel in Nederland en gaf hij les op de ‘De Vrije akademie” in Nunspeet.

In de Jaren ’70 studeerde hij aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Zwolle en werd hij aangesteld als tekenleraar op RSG ‘t Slingerbos in Harderwijk.
Eind Jaren ’70 werd Piet Bruins initiatiefnemer van de Harderwijkse kunstenaarsgroep Tragant en starte hij in Harderwijk, Elburg, Vierhouten en ‘t Harde diverse schildercursussen.

In de Jaren ’80 werkte hij in opdracht voor een Amerikaanse galerie, waarvoor hij landschappen en naakten schilderde.

In een periode dat Piet Bruins naar nieuwe inspiratie zocht, bouwde en beschilderde hij van passe-partoe-karton complete dorpen, steden en dozen in allerlei vormen.

Piet Bruins was een levenskunstenaar met een grote moraal en een duidelijke mening. Tot anderhalf jaar voor zijn dood gaf hij nog schildercursussen. Op zijn sterfbed aquarelleerde hij nog met een brede zachte streek en exposeerde hij zijn laatste werken.

Zijn gehele oeuvre beslaat ruim duizend aquarellen, gouaches, olieverven en pen- en potloodtekeningen. Daarnaast zijn er talloze schetsboeken, gedichten- en verhalen-bundels. Ook heeft hij een tweetal leerboeken geschreven over tekenen. Het werk van Piet Bruins hangt van Japan en Tasmanië tot Amerika.

Piet Bruins is een belangrijk persoon geweest temidden van de Veluwse kunstenaars in het Nunspeetse schildersdorp.